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October 25, 2002

Madam,
Sir,

1. This circular is addressed to your Office in its capacity as designated and/or
elected Office under the Patent Cooperation Treaty (PCT).  It concerns new
Rule 49.6 of the Regulations Under the PCT, as adopted by the PCT Assembly at
its thirty-first (18th extraordinary) session held from September 23 to October 1,
2002.  The new Rule is set out in Annex I to this Circular.

2. The decisions of the Assembly relating to entry into force and transitional
arrangements in connection with the amendment of Rule 49 are reproduced in
Annex II to this Circular.

3. Designated Offices are reminded that any notification referred to in
paragraph (f) of Rule 49.6, set out in Annex I, must be submitted to the
International Bureau at the latest by January 1, 2003 (see paragraph 7 below);
should that not be the case, amended Rule 49 will apply as of January 1, 2003, in
respect of the designated Office in question.

4. It is recommended that any Contracting State the national law of which is
not compatible with new Rule 49.6 take action to amend its law to make it
compatible so that if a notification must be given under Rule 49.6(f), it can be
withdrawn as soon as possible thereafter.

5. Moreover, designated Offices are kindly asked to inform the International
Bureau about if and, if so, by way of which procedure under the applicable
national law, an applicant who failed to perform the acts referred to in Article 22
within the applicable time limit can currently obtain reinstatement of rights with
respect to new Rule 49.6.
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6. Any notification received shall be promptly published by the International
Bureau in Section IV of the PCT Gazette, if possible before January 1, 2003, or
as soon as possible after receipt.

7. For any inquiry concerning this Circular, we would be grateful if you could
contact us direct, using the following address or numbers:

Mr. Patrick Genin
Senior Legal Officer
PCT Legal Affairs and Seminar Coordination Section
PCT Legal Division
Telephone:  (+41 22) 338 86 67
Facsimile machine:  (+41 22) 910 00 30
E-mail:  patrick.genin@wipo.int

Yours sincerely,

             

Francis Gurry
Assistant Director General

Enclosures: Annex I–Text of Rule 49 (Copy, Translation and Fee Under
Article 22)
Annex II–Excerpt from Annex VI to the report of the PCT
Assembly (document PCT/A/31/10)



Annex I to Circular C.PCT 876

TEXT OF RULE 49
(as in force from January 1, 2003)

Rule 49
Copy, Translation and Fee Under Article 22

49.1 to 49.5   [No change]

49.6   Reinstatement of Rights After Failure to Perform the Acts Referred to in Article 22

(a)  Where the effect of the international application provided for in Article 11(3) has
ceased because the applicant failed to perform the acts referred to in Article 22 within the
applicable time limit, the designated Office shall, upon request of the applicant, and subject to
paragraphs (b) to (e) of this Rule, reinstate the rights of the applicant with respect to that
international application if it finds that any delay in meeting that time limit was unintentional
or, at the option of the designated Office, that the failure to meet that time limit occurred in
spite of due care required by the circumstances having been taken.

(b)  The request under paragraph (a) shall be submitted to the designated Office, and the
acts referred to in Article 22 shall be performed, within whichever of the following periods
expires first:

(i) two months from the date of removal of the cause of the failure to meet the
applicable time limit under Article 22;  or

(ii) 12 months from the date of the expiration of the applicable time limit under
Article 22;

provided that the applicant may submit the request at any later time if so permitted by the
national law applicable by the designated Office.

(c)  The request under paragraph (a) shall state the reasons for the failure to comply with
the applicable time limit under Article 22.

(d)  The national law applicable by the designated Office may require:

(i) that a fee be paid in respect of a request under paragraph (a);

(ii) that a declaration or other evidence in support of the reasons referred to in
paragraph (a) be filed.

(e)  The designated Office shall not refuse a request under paragraph (a) without giving
the applicant the opportunity to make observations on the intended refusal within a time limit
which shall be reasonable under the circumstances.

(f)  If, on October 1, 2002, paragraphs (a) to (e) are not compatible with the national law
applied by the designated Office, those paragraphs shall not apply in respect of that
designated Office for as long as they continue not to be compatible with that law, provided
that the said Office informs the International Bureau accordingly by January 1, 2003.  The
information received shall be promptly published by the International Bureau in the Gazette.

[Annex II follows]
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Excerpt from Annex VI to the report of the PCT Assembly
(document PCT/A/31/10)

“The amendments set out in [Annex I to this Circular]:

(a) shall enter into force on January 1, 2003, and shall apply to any international
application whose international filing date is on or after January 1, 2003;

(b) shall not apply to any international application whose international filing date is
before January 1, 2003, provided that:

(i) new Rule 49.6(a) to (e) shall, subject to item (iii), apply to any international
application whose international filing date is before January 1, 2003, and in respect of which
the applicable time limit under Article 22 expires on or after January 1, 2003;

(ii) to the extent that new Rule 49.6(a) to (e) is applicable by virtue of
Rule 76.5, the latter Rule shall, subject to item (iii), apply to any international application
whose international filing date is before January 1, 2003, and in respect of which the
applicable time limit under Article 39(1) expires on or after January 1, 2003;

(iii) where a designated Office informs the International Bureau under
paragraph (f) of Rule 49.6 that paragraphs (a) to (e) of that Rule are not compatible with the
national law applied by that Office, items (i) and (ii) of this paragraph shall apply in respect of
that Office except that each reference in those items to the date January 1, 2003, shall be read
as a reference to the date of entry into force of Rule 49.6(a) to (e) in respect of that Office.”

[End of Annexes and of Circular]
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